Wil je Pech onderweg in het ‘Moment in de tent’ van Ds. Sjaak Teuwissen teruglezen? Dat kan!

Pech-krat

In mijn auto heb ik altijd een kratje met spullen voor pech onderweg: een pech-krat. Er zit een jerrycan voor benzine in, motorolie, ruitenwisservloeistof, start- en trekkabels, wc-papier en nog veel meer. Nu heb ik al best vaak pech onderweg gehad. Als jongere deed ik mee aan werkvakanties van de Stichting Livingstone en heb ik nogal eens schade aan busjes gereden. Zelfs zo dat er grappen rond gingen over mijn naam in combinatie met minibusjes. Maar dat kratje gaat mee sinds ik in 2001 onderweg terug vanuit Taizé (Frankrijk) de motor van m’n auto in de soep reed. Er zat een veel te grote en zwaarbeladen aanhanger achter m’n Opel Corsa, en dat trok dat autootje op een gegeven moment niet meer. Daar sta je dan langs de snelweg in je beste Frans een wegenwacht te bellen.

Pech onderweg op je levensweg

Pech onderweg. In letterlijke zin denken we dan aan bijvoorbeeld een lekke band met de fiets, een steentje in de voorruit van een auto. Maar als we ons leven als levensweg zien? Ook dan komt pech nogal eens voor. Bijvoorbeeld als je je niet fijn voelt op school. Als het thuis niet gezellig is en je ouders veel ruzie maken of gaan scheiden. Of als er iemand die belangrijk voor je is, komt te overlijden. Soms maak je verkeerde keuzes, en ook dat draait soms uit op pech.

Corona-pech

Voorafgaand aan de eerste uitzending van CONTRAXION gingen we na wat voor pech deze tijd van Corona-crisis jullie oplevert. Velen van jullie vinden het lastig om zo lang niet naar school te kunnen. Het lijkt leuk: geen school. Maar daardoor loopt je achterstand op, en spreek je ook veel klasgenoten niet. Hoewel een enkeling het stiekem toch wel lekker vindt, zo’n tijdje geen school. Dat hoorde ik van iemand die liever thuis is dan in de klas op zijn basisschool. Iemand anders zei daarentegen ronduit “het is bagger dat ik al een paar maanden bijna niemand zie of spreek”. Een tiener deelde de spanning die ze voelde, omdat ze nu geen stage kan lopen, daardoor haar punten niet haalt, mogelijk haar diploma vertraging oploopt, wat weer lastig is voor een vervolgopleiding. Heel veel van jullie missen ​jullie vrienden of vriendinnen deze weken. En wie een opa of oma in een verpleegtehuis heeft wonen weet maar al te goed hoe verdrietig het is om geen bezoek te kunnen afleggen en hooguit via het raam te kunnen zwaaien.

Krik

Ik kom nog even terug op die pech-krat in mijn auto. Sinds 5 jaar rijden we een andere auto. En pas een paar weken geleden, na 5 jaar dus, kwam ik er achter dat er geen krik in de auto zit. Er is door de fabrikant achterin keurig een hardplastic hoes aangebracht waar dat ding in hoort te zitten. Nooit gecheckt of deze er ook echt in zit. Tot een paar weken terug dus. En… nee dus. Lekker dan: rijd ik daar tienduizenden kilometers door binnen- en buitenland heen met altijd m’n pech-krat én een reservewiel rond, en heb ik gewoon geen krik in de auto. Ik zie het ook wel als knipoog van boven. Zo in de zin van: ga goed voorbereid op reis, zoek het risico niet bewust op, maar overdrijf ook niet. Je kunt niet alles uitsluiten, niet alles vóór zijn. Vertrouw dan maar op de goede afloop als je toch met pech te maken krijgt. Laat het leven ook gewoon maar gebeuren.

Vertrouw op God

Vertaald naar ons leven: vertrouw op God. Het komt goed, ook al gaat het soms wat anders, en ook al hebben we pech onderweg op onze levensweg. Wist je trouwens dat de allereerste christenen, in de jaren na het leven van Jezus zó werden genoemd: ‘mensen van de Weg’ ? Mensen van de weg: wij zijn mensen van de weg, als we Jezus’ weg willen volgen, en God als dé Wegenwacht van ons leven beschouwen. Vertrouw onderweg op God. Bij die gedachte kwamen woorden uit Psalm 91 bij me op. De eerste verzen van deze Psalm gaan zo:

Ik vertrouw op de Heer. Bij de Heer ben ik veilig, hij is de allerhoogste God. Bij hem vind ik rust, hij is de machtige God. Daarom zeg ik tegen hem: ‘U beschermt me, ik hoef niet bang te zijn. Op u vertrouw ik.’ De Heer helpt je De Heer helpt je als vijanden je achtervolgen. Hij redt je als je doodziek bent. De Heer beschermt je, zoals een vogel haar jongen beschermt onder haar vleugels. De Heer is trouw. Hij is zo sterk als een schild, hij houdt elke aanval tegen. (Psalm 91: 1-4, Bijbel in Gewone Taal)

God als sleepkabel

Ik wens jou toe dat wat je ook meemaakt aan pech onderweg in het leven; dat je op God vertrouwt zoals je bij pech met de auto vertrouwt op een krik, sleepkabel of startkabel. En dat God bij jou repareert wat stuk is geraakt.

Ds. Sjaak Teuwissen, Steuwissen@gkermelo.nl